Alle beroepskosten > Onderhoud en reparatie van je wagen

Onderhoud en reparatie van je wagen

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 1000 per jaarFrequentie3-4x per jaar
Ingebracht door66% van de zelfstandigenAangeraden door43% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

De kosten voor onderhoud en/of reparatie van je bedrijfswagen of auto zijn fiscaal aftrekbaar in dezelfde mate waarin je wagen aftrekbaar is. Is je wagen voor 70% aftrekbaar, dan geldt dus hetzelfde principe voor onderhouds- en reparatiekosten. Zo simpel is het. 😉

Naast de kosten voor onderhoud en herstellingen, geldt ook hetzelfde voor andere kosten verbonden aan je auto of bedrijfswagen:

Hoe bereken je de fiscale aftrekbaarheid van je wagen?

In welke mate je bedrijfswagen of -auto fiscaal aftrekbaar is, wordt berekend aan de hand van de gramformule. Deze formule bepaald het aftrekkingspercentage op basis van de CO2-uitstoot van je wagen.

120%- (0.5% x [coefficient] x CO2 )

Daarnaast moet je om het aftrekbaar deel van je auto en autokosten te weten te komen, ook rekening houden met het professioneel gebruik van je wagen.

Een voorbeeld: je koopt een hybride wagen aan in 2024 en volgens de gramformule is je auto voor maximaal 95% fiscaal aftrekbaar. Je bent zelfstandige in hoofdberoep en gebruikt je wagen voor 80% van de tijd voor professionele doeleinden. Je mag je bedrijfswagen en alle bijhorende autokosten, waaronder herstellingen, reparatie en onderhoud van je auto, dan voor 76% fiscaal aftrekken (80% van 95%).

Gebruik je de auto voor 100% van de tijd professioneel? Dan is het aftrekpercentage 95%.

Ben je zelfstandige in bijberoep en gebruik je de wagen voor slechts 50% van de tijd voor professionele doeleinden? Dan mag je 47% van de kosten inboeken als beroepskosten (50% van 95%).

Let op, in de komende jaren neemt het maximale aftrekpercentage aanzienlijk af.

Hier lees je meer over het fiscaal aftrekken van je auto of bedrijfswagen.


VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie