Auto

Risico op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Ingebracht door51 % van de zelfstandigenAangeraden door56 % van de zelfstandigenFrequentie1/5x per jaar
Autokosten zijn een van de meest belangrijke beroepskosten voor zelfstandigen in België. Niet verwonderlijk, want de kosten die je voor je auto maakt zijn vaak hoog en kunnen daarom je belastbaar inkomen aanzienlijk verlagen. Let wel op, want de aftrekbaarheid van je autokosten zal de komende jaren veel veranderen. De overheid wil het namelijk steeds minder aantrekkelijk maken om als zelfstandige een auto die op fossiele brandstof rijdt, aan te schaffen en andere, duurzame opties – zoals elektrische auto’s of het openbaar vervoer – aantrekkelijker maken. Hoe doen ze dat? Door de maximale aftrekbaarheid van je auto afhankelijk te maken van het model van je auto. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe de aftrekbaarheid van je auto eruit ziet en geven we je een aantal duidelijke voorbeelden – allemaal in mensentaal. Als je hier nog vragen over hebt, mag je ons altijd contacteren op support@accountable.eu.

Je koopt je wagen na 1 juli 2023 🆕

Vanaf 2023 veranderen de regels voor de aftrek van auto’s die op fossiele brandstof rijden. Allemaal met doel om mensen aan te moedigen meer duurzame alternatieven te overwegen.

Thermische en hybride auto’s

Voor auto’s met een verbrandingsmotor en hybride auto’s zal de aftrekbaarheid voortaan als volgt worden berekend:
   • Gekocht voor 1 juli 2023: 120%- (0.5% x [coefficient] x CO2 )
   • Vanaf 1 juli 2023: maximaal 75%.
   • Vanaf 1 januari 2026: maximaal 50%.
   • Vanaf 1 januari 2027: maximaal 25%.
   • Vanaf 1 januari 2028: 0%.
  Let op dat de fossiele brandstof die je aankoopt voor je hybride auto nooit meer dan 50% aftrekbaar zal zijn. 

  Elektrische auto

  De aftrekbaarheid van volledig elektrische auto’s ligt hoger en wordt als volgt berekend:
    • Vanaf 1 januari 2023: maximaal 100%
    • Vanaf 1 januari 2027: maximaal 95% -> maximaal 67.5% in 2031
   Vaak zal het – vanwege de hogere aftrekbaarheid – dus beter uitkomen om voor een elektrische auto te kiezen, maar zorg er zeker voor dat je de berekening maakt voordat je een wagen aanschaft.

   Je kocht je wagen tussen 2018 en 2023

   Ook in 2020 veranderden de regels voor de aftrekbaarheid van je auto: vanaf dan trekken we de autokosten af op basis van het professionele gebruik én de CO2-uitstoot van je auto. 120% – (0.5% x coefficient x CO2/km) De CO2/km vind je terug op de documenten die bij je auto horen. De coëfficiënt is afhankelijk van de brandstof waarop je auto rijdt:
   Diesel & hybrides1
   LPG ( <11 HP)0,90
   Benzine0,95
   Alle bedrijfswagen (d.w.z. auto’s gekocht door een vennootschap), nieuw of tweedehands, die voor 2020 op de markt werden gebracht, vallen onder dit nieuwe regime. Alle auto’s die na 2018 door een eenmanszaak werden gekocht, vallen ook onder dit regime.

   Kocht je je wagen voor 2018?

   Ben je een eenmanszaak die zijn of haar auto vóór 2018 aankocht? Dan val je nog steeds onder het auto systeem (van vóór 2018) van aftrekbaarheid.

   Kocht jij als eenmanszaak je auto voor 2018, dan val je nog steeds onder de oude regeling!
   VOLGENDE

   Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
   TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie