Auto

Risico op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1/5x per jaar
Ingebracht door51% van de zelfstandigenAangeraden door56% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?
Autokosten zijn één van de meest belangrijke beroepskosten voor zelfstandigen in België. Niet verwonderlijk, want de kosten die je voor je auto maakt zijn vaak hoog en kunnen daarom je belastbaar inkomen aanzienlijk verlagen. Let wel op, want de aftrekbaarheid van je auto zal de komende jaren enorm veranderen. De overheid wil het namelijk steeds minder aantrekkelijk maken voor zelfstandigen om te kiezen voor een auto die op fossiele brandstof rijdt. Duurzame opties – zoals elektrische en hybride auto’s of het openbaar vervoer – worden dan weer een stuk aantrekkelijker. Hoe doen ze dat? Door de maximale aftrekbaarheid van je auto afhankelijk te maken van het model van je auto. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe de fiscale aftrekbaarheid van je auto eruit ziet en geven we je enkele duidelijke voorbeelden – allemaal in verstaanbare mensentaal. Als je hier nog vragen over hebt, mag je ons altijd contacteren op support@accountable.eu.

Je koopt je wagen na 1 juli 2023 🆕

Vanaf 2023 veranderen de regels voor de aftrek van auto’s en bedrijfswagens die op fossiele brandstof rijden. Allemaal met doel om mensen aan te moedigen meer duurzame alternatieven te overwegen.

Thermische en hybride auto’s

Voor auto’s met een verbrandingsmotor en hybride auto’s zal de aftrekbaarheid voortaan als volgt worden berekend:
   • Gekocht voor 1 juli 2023: 120%- (0.5% x [coefficient] x CO2 )
   • Vanaf 1 juli 2023: maximaal 75%.
   • Vanaf 1 januari 2026: maximaal 50%.
   • Vanaf 1 januari 2027: maximaal 25%.
   • Vanaf 1 januari 2028: 0%.
  Let op dat de fossiele brandstof die je aankoopt voor je hybride auto nooit meer dan 50% aftrekbaar is. 

  Elektrische auto

  De aftrekbaarheid van volledig elektrische auto’s ligt een stuk hoger en wordt als volgt berekend:
    • Vanaf 1 januari 2023: maximaal 100%
    • Vanaf 1 januari 2027: maximaal 95% -> maximaal 67.5% in 2031
   Vaak zal het – vanwege de hogere aftrekbaarheid – dus beter uitkomen om voor een elektrische auto te kiezen, maar zorg er zeker voor dat je de berekening maakt voordat je een wagen aanschaft.

   Je kocht je wagen tussen 2018 en 2023

   Ook in 2020 veranderden de regels voor de aftrekbaarheid van je auto: vanaf dan trekken we de autokosten af op basis van het professionele gebruik én de CO2-uitstoot van je auto. 120% – (0.5% x coefficient x CO2/km) De CO2/km vind je terug op de documenten die bij je auto horen. De coëfficiënt is afhankelijk van de brandstof waarop je auto rijdt:
   Diesel & hybrides1
   LPG ( <11 HP)0,90
   Benzine0,95
   Alle bedrijfswagens (d.w.z. auto’s gekocht door een vennootschap), nieuw of tweedehands, die voor 2020 op de markt werden gebracht, vallen onder dit nieuwe regime. Alle auto’s die na 2018 door een eenmanszaak werden gekocht, vallen ook onder dit regime.

   Kocht je je wagen voor 2018?

   Ben je een eenmanszaak en kocht jij je auto aan vóór 2018? Dan val je nog onder het ‘oude systeem’ (van vóór 2018) van aftrekbaarheid.

   Kocht jij als eenmanszaak je auto voor 2018, dan val je nog steeds onder de oude regeling!
   Hassan AyedHassan AyedAccountant, belastingadviseur & voorzitter van A.Fiducia

   De raad van de accountant

   Het bepalen van de aankoopdatum en de regeling kan ingewikkeld zijn. Daarom zijn hier 2 eenvoudige gevallen om je te helpen uit te zoeken in welke regeling je valt: In het geval van een gebruikt of voorraadvoertuig is het eenvoudig: het is de datum van aankoop. Als je een voertuig bestelt (nieuw of gebruikt), mag je van de Belastingdienst de datum waarop je het bestelformulier ondertekent gebruiken als geldige datum voor het berekenen van de aftrekbaarheid. Let dus goed op 😉
   VOLGENDE

   Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
   TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie