Alle beroepskosten > Je auto fiscaal aftrekken

Je auto fiscaal aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1/5x per jaar
Ingebracht door51% van de zelfstandigenAangeraden door56% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?
Autokosten zijn één van de meest belangrijke beroepskosten voor zelfstandigen in België. Niet verwonderlijk, want de kosten die je voor je auto maakt lopen vaak hoog op en kunnen daardoor je belastbaar inkomen aanzienlijk verlagen. Let wel op, want de aftrekbaarheid van je auto zal de komende jaren enorm veranderen. De overheid wil het namelijk steeds minder aantrekkelijk maken voor zelfstandigen om te kiezen voor een auto die op fossiele brandstof rijdt. Duurzame opties – zoals elektrische en hybride auto’s of het openbaar vervoer – worden dan weer een stuk aantrekkelijker. Hoe doen ze dat? Door de maximale aftrekbaarheid van je auto afhankelijk te maken van het model en de CO2-uitstoot van je auto. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe de fiscale aftrekbaarheid van je auto eruit ziet en geven we je enkele duidelijke voorbeelden – allemaal in verstaanbare mensentaal. Als je hier nog vragen over hebt, mag je ons altijd contacteren op tax-coach@accountable.eu.

Je kocht je auto aan na 1 juli 2023 🆕

In 2023 veranderen de regels voor de aftrek van auto’s en bedrijfswagens die op fossiele brandstof rijden. Allemaal met doel om mensen aan te moedigen meer duurzame alternatieven te overwegen. Als je je wagen kocht voor 1 juli 2023, dan blijft de aftrekbaarheid zoals je deze al kende.

Thermische en hybride auto’s

Voor auto’s met een verbrandingsmotor en hybride auto’s wordt de aftrekbaarheid berekend aan de hand van de volgende formule: 120%- (0.5% x [coefficient] x CO2 ) 👉 De coefficient bedraagt 1 voor diesel, 0.95 voor benzine, lpg, biobrandstof en elektrische auto’s en 0.90 voor gecomprimeerd aardgas. 👉 De CO2-uitstoot van je wagen kun je hier raadplegen. Een voorbeeld: je kocht in januari 2024 een hybride wagen met een CO2-uitstoot van 45g/km. Dan bedraagt de maximale fiscale aftrekbaarheid 98%. Dit wil zeggen dat je in 2024 je wagen (en alle bijhorende kosten) voor 98% mag inbrengen als beroepskosten. Maar de kost van een auto schrijf je af (tenzij je de auto leaset). Daarom trek je elk jaar een stukje van de kost af. Vanaf 2025 vermindert de fiscale aftrekbaarheid echter, zelfs als je auto in 2024 een hogere aftrekbaarheid had.
      • Vanaf 1 januari 2025: maximaal 75% aftrekbaar.
      • Vanaf 1 januari 2026: maximaal 50% aftrekbaar .
      • Vanaf 1 januari 2027: maximaal 25% aftrekbaar.
      • Vanaf 1 januari 2028: 0% aftrekbaar.
    ⚠️ Let op, want de fossiele brandstof die je aankoopt voor je hybride auto is nooit meer dan 50% aftrekbaar. In dit voorbeeld gebeurt je eerste afschrijving in 2024 aan 98%, de tweede in 2025 aan 75%, de derde afschrijving in 2026 aan 50%, enzoverder. Meer details over de afschrijving van je bedrijfsauto lees je in deze blog.

    Elektrische auto

    De aftrekbaarheid van een elektrische auto ligt doorgaans een stuk hoger dan die van een auto die op benzine of diesel rijdt. Om de fiscale aftrekbaarheid van een elektrische auto te weten te komen, gebruik je opnieuw de bovenstaande formule. De maximale fiscale aftrekbaarheid voor elektrische auto’s bedraagt:
        • Vanaf 1 januari 2023: 100%
        • 1 januari 2027: 95%
        • 1 januari 2028: 90%
        • 1 januari 2029: 82,50%
        • 1 januari 2030: 75%
        • 1 januari 2031: 67,5%
      Het afschrijvingspercentage neemt, in tegenstelling tot hybride en fossiele brandstof wagens, niet af. Dit wil zeggen dat als je een elektrische auto koopt in 2029, die je afschrijft over 5 jaar, de maximale fiscale aftrekbaarheid 82,50% over alle 4 de afschrijvingsjaren. Dit percentage neemt dus niet af over de jaren. Vaak zal het –vanwege de lagere CO2-uitstoot en hogere maximale aftrekbaarheid– dus beter uitkomen om voor een elektrische auto te kiezen, maar zorg er zeker voor dat je de berekening maakt voordat je een wagen aanschaft.

      Je kocht je wagen tussen 2018 en 2023

      Enkele jaren geleden, in 2020, veranderden de regels voor de fiscale aftrekbaarheid van je auto: vanaf dan trekken we de autokosten af op basis van het professionele gebruik én de CO2-uitstoot van je auto. 120% – (0.5% x coefficient x CO2/km)
      Diesel & hybrides1
      LPG ( <11 HP)0,90
      Benzine0,95
      Alle bedrijfswagens (d.w.z. auto’s gekocht door een vennootschap), nieuw of tweedehands, die voor 2020 op de markt werden gebracht, vallen onder dit nieuwe regime. Alle auto’s die na 2018 door een eenmanszaak werden gekocht, vallen ook onder dit regime.

      Kocht je je wagen voor 2018?

      Ben je een eenmanszaak en kocht jij je auto aan vóór 2018? Dan val je nog onder het ‘oude systeem’ (van vóór 2018) van aftrekbaarheid.

      Kocht jij als eenmanszaak je auto voor 2018, dan val je nog steeds onder de oude regeling!
      Hassan AyedHassan AyedAccountant, belastingadviseur & voorzitter van A.Fiducia

      De raad van de accountant

      Het bepalen van de aankoopdatum en de regeling kan ingewikkeld zijn. Daarom zijn hier 2 eenvoudige gevallen om je te helpen uit te zoeken in welke regeling je valt: In het geval van een gebruikt of voorraadvoertuig is het eenvoudig: het is de datum van aankoop. Als je een voertuig bestelt (nieuw of gebruikt), mag je van de Belastingdienst de datum waarop je het bestelformulier ondertekent gebruiken als geldige datum voor het berekenen van de aftrekbaarheid. Let dus goed op 😉
      VOLGENDE

      Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou




      TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie