Alle beroepskosten > Belasting inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting

Belasting inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1x per jaar
Ingebracht door64% van de zelfstandigenAangeraden door78% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Yes! De kosten voor de belasting op inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting zijn fiscaal aftrekbaar in dezelfde mate als je bedrijfswagen of -auto dat is.

Als je wagen voor 70% fiscaal aftrekbaar is, dan geldt hetzelfde principe voor de belasting op inverkeerstelling (inschrijvingstaks) en de verkeersbelasting (wegentaks).

Dat is mooi meegenomen, want beide facturen kunnen soms erg tegenvallen – zeker omdat je deze kosten betaalt zonder er echt iets voor in ruil te krijgen.

Het aftrekpercentage voor je bedrijfswagen en autokosten

De maximale fiscale aftrekbaarheid van je auto is afhankelijk van twee factoren:

  1. De gramformule op basis van de CO2-uitstoot van je wagen.
    120%- (0.5% x [coefficient] x CO2 )
  2. Het professioneel gebruik.

Stel dat je aan de hand van de gramformule uitkomt op een maximale aftrekbaarheid van 90% en je de wagen voor 80% van de tijd voor professionele doeleinden gebruikt, dan is de fiscale aftrekbaarheid 72% (80% van 90%). Gebruik je de wagen enkel en alleen maar voor professionele doeleinden? Dan bedraagt de maximale fiscale aftrekbaarheid in dit geval 90%.

Let op, woon-werkverkeer wordt door de belastingdienst niet gezien als professioneel gebruik.

Deze maximale fiscale aftrekbaarheid kun je doortrekken tot bijna alle kosten die verbonden zijn aan je auto, inclusief de belasting op inverkeerstelling en jaarlijkse verkeersbelasting.

Lees hier meer over het maximale aftrekpercentage van je wagen.

Belasting op de inverkeerstelling (BIV)

BIV of inschrijvingstaks is een eenmalige belasting die iedere eigenaar (jij als natuurlijke persoon of je onderneming) van een nieuw of tweedehands motorvoertuig moet betalen. Je betaalt deze belasting om gebruik te nemen van de openbare weg in België.

De belasting ontvang je automatisch na de aankoop van je wagen. Hoeveel deze belasting precies bedraagt is afhankelijk van onder andere het type voertuig, het brandstoftype, de CO2-uitstoot, de Euronorm en de datum van eerste inschrijving.

De belasting in verkeerstelling (BIV) betaal je één keer per voertuig en is fiscaal aftrekbaar in dezelfde mate als je andere autokosten dat zijn.

Verkeersbelasting

Nadat je bedrijfswagen officieel geregistreerd is en je de BIV het betaald, zul je ook jaarlijk verkeersbelasting of wegentaks moeten betalen. Deze factuur ontvang je automatisch en deze belasting is opnieuw afhankelijk van o.a. het type wagen, de CO2-uitstoot, Euronorm, e.d.

De verkeersbelasting mag je inboeken als beroepskost voor hetzelfde percentage als je bedrijfswagen fiscaal aftrekbaar is.

Andere autokosten

Ook andere autokosten, zoals autoaccessoires, je autoverzekering, de rente op je autolening, brandstof, elektriciteit voor het laden, herstelling en onderhoud zijn fiscaal aftrekbaar. Je leest er alles over, hier bij beroepskosten.be.


VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie