Alle beroepskosten > Autoaccessoires fiscaal aftrekken

Autoaccessoires fiscaal aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 500-1000 per jaarFrequentie3-4x per jaar
Ingebracht door61% van de zelfstandigenAangeraden door67% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Van je telefoonhouder en oplaadkabel, tot een gps en parkeerkaart: autoaccessoires zijn fiscaal aftrekbaar


Sinds enkele jaren wordt de fiscale aftrekbaarheid van je wagen namelijk bepaald door de CO2-uitstoot ervan. De fiscale aftrekbaarheid van de kosten van autoaccessoires zoals een telefoonhouder, oplaadkabel, gps, parkeerkaart, anti-vriesdeken enzoverder, is dezelfde als die van je auto zelf.

Stel dat jij je auto voor 60% kan inbrengen als beroepskost (rekening houdende met de uitkomst van de formule op basis van de CO2-uitstoot én je professioneel gebruik ervan), dan mag je ook al je autoaccessoires voor 60% fiscaal aftrekken. Zo simpel is het.

Hetzelfde principe geldt voor andere kosten verbonden aan je bedrijfsauto:

  • Herstellingen en onderhoud
  • De rente die je betaalt op een autolening
  • Verzekeringen
  • Belasting op inverkeerstelling (BIV)
  • Elektriciteit voor het laden en brandstofkosten

Welke autoaccessoires zijn fiscaal aftrekbaar?

In principe zijn alle autoaccessoires fiscaal aftrekbaar in dezelfde mate als je auto aftrekbaar is als beroepskost. Let er wel steeds op dat de autoaccessoires relevant zijn en overdrijf niet.

Een hands-free set, telefoonhouder en oplaadkabel om zakelijke oproepen veilig te kunnen beantwoorden is zeker en vast een goed te verantwoorden beroepskost, net zoals een sticker met reclame van je onderneming dat is. Of een blauwe parkeerkaart om correct te kunnen parkeren en een kapstok om te bevestigen aan de hoofdsteun voor je jas wanneer je op bezoek gaat bij een klant. Dit zijn allemaal goede voorbeelden van autoaccessoires die fiscaal aftrekbaar zijn.

Een zonnescherm voor op het raam of een mini-tv voor de allerkleinsten op de achterbank zijn in principe ook accessoires, maar hebben in de meeste gevallen geen directe link met je professionele activiteit. Deze aankopen kun je dus beter privé bekostigen.

Hoe bereken je de maximale fiscale aftrekbaarheid van je bedrijfsauto?

Om te weten te komen welk percentage van de autokosten fiscaal aftrekbaar is, houden we enerzijds rekening met de formule op basis van de CO2-uitstoot van je auto, en anderzijds met het professionele gebruik ervan.

De CO2-formule ziet er zo uit:

120%- (0.5% x [coefficient] x CO2 )

Voor hybride wagen en auto’s met een verbrandingsmotor neemt de fiscale aftrekbaarheid fors af in de komende jaren. Meer over de berekening en fiscale aftrekbaarheid van bedrijfsauto’s lees je hier.


💡 De installatiekosten van een handsfree-set zijn voor 100% aftrekbaar.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie