Parkeren

Risico op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 50-100 per weekFrequentie3-4x per week
Ingebracht door74% van de zelfstandigenAangeraden door74% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Ga voor groen!
🚏De aftrekbaarheid voor parking en parkeerkosten is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je voertuig.

Vanaf 2020 geldt de algemene regel voor autokosten als volgt: % aftrekbaarheid = 120-(0,5 x coëfficiënt x gram / km C02).

De coëfficiënt is 0,9 voor aardgas, 0,95 voor benzine en 1 voor diesel.

Als je een speciale parkeerplaats voor leveranciers en klanten reserveert, kun je die voor 100% aftrekken. Als je een parkeerplaats voor je personeel reserveert, trek je 100% af, mits de auto van het personeelslid zelf is. Als je personeelslid een bedrijfswagen heeft, trek je de kost af op basis van de CO2-uitstoot van de auto.

Wat met de btw op parkeerkosten?

Afhankelijk van waar je parkeert, zijn de regels voor btw op parkeerkosten verschillend. Parkeer je in België op openbaar domein, dan betaal je geen btw over de parkeerkosten omdat de parkeerkost een soort belasting is die wordt geheven door de stad of gemeente waar je parkeert. Een uitzondering hierop is Antwerpen, daar betaal je wel btw op je parkeerticket.

Parkeer je privé, bijvoorbeeld in een ondergrondse garage van een privé-onderneming, betaal je ook 21% over je parkeerticket.

Is de btw op parkeerkosten nu ook fiscaal aftrekbaar? Als je privé parkeert en er btw wordt geheven, wel.


💡Het parkeerterrein gereserveerd voor je klanten en leveranciers is 100% aftrekbaar voor zowel inkomstenbelasting als btw. 🔨 Een boete voor een parkeerovertreding zal nooit aftrekbaar zijn. Als je echter in plaats van een parkeerkaart te nemen, kiest voor de (half)dagelijkse vergoeding, wordt dat niet als een boete beschouwd en zal het goed en wel aftrekbaar zijn.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie