Alle beroepskosten > Je bedrijfsvoertuig (lichte vracht) aftrekken

Je bedrijfsvoertuig (lichte vracht) aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1/5x per jaar
Ingebracht door38% van de zelfstandigenAangeraden door94% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Voor Belgische zelfstandigen is de aftrek van bedrijfsvoertuigen zeer voordelig

Als zelfstandige in België kun je maar liefst 100% van de kosten die gerelateerd zijn aan een bedrijfsvoertuig (lichte vrachtauto) aftrekken. Dit is een groot verschil met andere types voertuigen waarbij de aftrek beperkt wordt door onder andere de CO2-uitstoot.

Je leest het goed: alle kosten (onderhoud, brandstof, accessoires, enz.) zijn dus aftrekbaar tegen hetzelfde tarief van 100% – wat de status van een bedrijfsvoertuig zeer voordelig maakt.

Maar let op, want niet alle voertuigen kunnen als “bedrijfsvoertuigen” worden beschouwd ⬇️

De definitie voor ‘een bedrijfsvoertuig’ van de FOD Financiën

Volgens de FOD Financiën moet een wagen, om als bedrijfswagen beschouwd te worden, “een bestelwagen zijn die ontworpen en gebouwd is voor het vervoer van goederen, waarvan de maximaal toegestane massa niet meer dan 3.500 kg mag bedragen.” Of met andere woorden: een lichte vrachtauto.

De FOD beschrijft vervolgens 4 types bedrijfsvoertuigen met de technische kenmerken:

  • Pick-ups met enkele cabine
  • Pick-ups met dubbele cabine
  • Bestelwagens met enkele cabine
  • Bestelwagens met dubbele cabine

Meer informatie hierover vind je op de site van de FOD Financiën.

In elk geval adviseren we je om deze kwestie te bespreken met je autodealer, die over het algemeen de juiste persoon zal zijn om je te helpen bij het kiezen van het juiste voertuig.

De fiscale aftrekbaarheid van je bedrijfsvoertuig is evenredig tot professioneel gebruik ervan


Is je bedrijfsvoertuig of lichte vrachtauto altijd 100% fiscaal aftrekbaar?

Wel, het is niet omdat je wagen gedefinieerd kan worden als een bedrijfsvoertuig dat het daarom ook voor 100% fiscaal aftrekbaar is.

Je mag je bedrijfsvoertuig inbrengen als beroepskost voor 100% als het uitsluitend voor professionele doeleinden wordt gebruikt. Een manier om dit uitsluitend professioneel gebruik aan te tonen, in de ogen van een nieuwsgierige inspecteur, is het hebben van een alternatief voor privé-verplaatsingen.

Hoe zit het met de btw-aftrek van je bedrijfsvoertuig?

Je mag ook 100% van de btw aftrekken als je het bedrijfsvoertuig uitsluitend professioneel gebruikt. Dus je gebruikt de ruime koffer van je lichte vrachtauto ook niet om je vrienden te helpen verhuizen.

En anders is 85% een acceptabel aftrekpercentage voor de btw.

Een bedrijfsvoertuig kopen, leasen of huren?

Of je nu kiest voor kopen, leasen of huren: de manier van aanschaf beïnvloedt de aftrekbaarheid van je bedrijfsvoertuig niet. Al kan het wel invloed hebben op hoeveel je het eerste jaar kan inbrengen.

Meer daarover in dit artikel.


VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie