Alle beroepskosten > Tol en péage

Tol en péage

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 200-500 per jaarFrequentie3-4x per jaar
Ingebracht door37% van de zelfstandigenAangeraden door38% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Tolwegen, je komt ze in België niet snel tegen, want in de praktijk zijn autosnelwegen in België vrijgesteld van tol. Toch kan het zijn dat je tol of péage moet betalen als je naar het buitenland reist. Is tol of péage nu ook fiscaal aftrekbaar?

Tolkosten aftrekken voor eenmanszaken

Als zelfstandige in een eenmanszaak kun je de kosten van tol of péage fiscaal aftrekken wanneer je naar je klanten reist, bijvoorbeeld naar het buitenland. Ze worden dan beschouwd als “reiskosten”, die 100% aftrekbaar zijn.

Tol en péage voor vennootschappen

Als bedrijfsleider in een vennootschap mag je je bedrijfswagen ook gebruiken voor privédoeleinden, zoals bijvoorbeeld een autovakantie naar Zuid-Frankrijk. In dit geval zullen er bijna onvermijdelijk tolwegen op je pad komen. Deze tolkosten of péage zijn aftrekbare beroepskosten, die gedekt worden door het voordeel alle aard.

Voordelen alle aard (VAA)

Voordelen van alle aard (VAA) zijn voordelen die je krijgt van je vennootschap. Dit kunnen bijvoorbeeld je bedrijfswagen, tankkaart, smartphone of maaltijdcheques zijn.

De belastingdienst beschouwt deze voordelen als een extra vorm van beroepsinkomen omdat je er ook persoonlijk gebruik van maakt. Trek je naar het buitenland met je bedrijfswagen, dan behoren ook de tolkosten en buitenlandse tankbeurten tot deze VAA.

Als bedrijfsleider van je vennootschap mag je de tolkosten of péage rechtstreeks met de rekening van je vennootschap betalen. Het voordeel zit dus in het feit dat je deze kosten, ook al zijn ze eerder klein, Zo niet, niet moet betalen met je uitgekeerde bezoldiging. Je houdt dus meer nettoloon over dan wanneer je de kosten met je privérekening zou betalen.🚒Bestuur je een vrachtwagen van meer dan 3,5 ton? Alleen in dat geval kun je geconfronteerd worden met tol in België.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie