Alle beroepskosten > Restaurantkosten aftrekken

Restaurantkosten aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 1200 per jaarFrequentie10-50x per jaar
Ingebracht door61% van de zelfstandigenAangeraden door59% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Als zelfstandige in België kan je restaurantkosten aftrekken

Je kunt je restaurantkosten aftrekken wanneer je (potentiële) klanten of leveranciers uitnodigt voor een etentje. Goed nieuws, want sommige restaurantrekeningen kunnen behoorlijk prijzig zijn 💸.

Maar let op, want zelfs als de meeting 100% professioneel is, kun je maximaal 69% van de restaurantkosten inbrengen als professionele uitgave. Deze regel is er omdat de belastingdienst weet dat jij (hopelijk) ook zelf hebt genoten van de maaltijd 😉.

Ondanks dat er op rekening van de meeste restaurants tegenwoordig “btw-ticket” vermeld staat, is het toch onmogelijk om de btw terug te vorderen. Dit kan alleen als je zelf in de horecasector zit.

Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat je tijdens een belastingcontrole gevraagd wordt om te benoemen wie er allemaal bij de maaltijd aanwezig was en wat het doel van de meeting was. Een slimme tip voor grote bedragen is om de meeting bij te houden in je agenda (of een kleine notitie te maken in Accountable).

Een gezellig etentje met je partner, vrienden of familieleden kun je dus maar beter niet inbrengen als beroepskost. Wees ook voorzichtig met weekends en specifieke feestdagen, zoals bijvoorbeeld Valentijns- of Moederdag.

Je bent gewaarschuwd 😉.

Restaurant vs levering

Eten dat wordt geleverd je kantoor (als onderdeel van je werk) wordt niet beschouwd als “restaurantkosten”. Dit valt namelijk onder de zogenaamde “receptiekosten”. Deze kosten zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar en niet aftrekbaar voor de btw.

Hoe zit het met teamevenementen?

De maaltijd die jij en je team nuttigen tijdens een teamactiviteit (bijvoorbeeld Sinterklaas of Nieuwjaar), is gelukkig wel voor 100% aftrekbaar van je belastingen. De btw blijft echter voor 0% aftrekbaar. In zulke gevallen is het wel noodzakelijk om te zorgen dat er (i) maximaal één keer per jaar zulke activiteit plaatsvindt, (ii) de activiteit voor alle werknemer is, (iii) er een minimaal budget per werknemer vastgesteld is.


Christophe MeestersChristophe MeestersAccountant, belastingadviseur & voorzitter van Meesters Accountants

De raad van de accountant

💡We raden je aan je restaurantkosten tot niet meer dan 5% van je omzet te beperken en na verloop van tijd een zekere consistentie aan te nemen. Dat kan een belastingcontrole voorkomen! Goed nieuws, in de app vertelt Accountable je wanneer je die drempel overschrijdt.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie