Alle beroepskosten > Klantgeschenken aftrekken

Klantgeschenken aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 250 per jaarFrequentie5-10x per jaar
Ingebracht door58% van de zelfstandigenAangeraden door37% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Klant- of relatiegeschenken zijn geschenken die je aan je klanten of partners geeft om je professionele activiteit te versterken of te ontwikkelen.

Typische cadeaus? Denk aan een doosje pralines (het perfecte cadeau voor een buitenlandse klant of partner – geniet van al het lekkers dat België te bieden heeft 🇧🇪), één of meerdere flessen wijn of andere kleine geschenken.

Idealiter heeft het relatiegeschenk iets te maken met je bedrijf: als je de kosten van de kaartjes voor je laatste kwartfinale op Roland-Garros wilt aftrekken, wees dan bereid om aan te tonen dat je wel degelijk een klant hebt uitgenodigd (en niet je partner) en bespreek de impact van deze meeting op je inkomsten 🎾.

De aftrekbaarheid voor btw is afhankelijk van het bedrag van het geschenk

Eerste regel: voor inkomstenbelasting zijn geschenken in alle gevallen 50% aftrekbaar, ook wanneer de btw niet aftrekbaar is.

Aan de andere kant hangt de btw-aftrekbaarheid af van het bedrag:

  • de btw is 100% aftrekbaar als de prijs van het geschenk lager is dan € 50 (exclusief btw) per klant, per kalenderjaar.
  • Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, is de btw niet aftrekbaar.

Ook de btw op tabak en gedistilleerde dranken (alcoholpercentage hoger dan 22°) is nooit aftrekbaar (zie hier voor meer details)


⚠️Let op, een ontvangstbewijs kan worden gevraagd in geval van belastingcontrole. 💡Cadeaus aangeboden tijdens een buitenlandse reis zijn 100% aftrekbaar, of je ze nu in België of in het buitenland hebt gekocht.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie