Alle beroepskosten > Klantgeschenken aftrekken: ook voor tabak en alcohol?

Klantgeschenken aftrekken: ook voor tabak en alcohol?

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 150-200 per jaarFrequentie3-5x per jaar
Ingebracht door42% van de zelfstandigenAangeraden door35% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Klantgeschenken in de vorm van alcohol of tabak zijn voor 50% aftrekbaar van de belasting.

Net als alle andere relatiegeschenken, is dit type geschenk 50% aftrekbaar van je professionele inkomsten als zelfstandige. Er zijn dus geen verschillende regels voor sterke drank of tabak.

Btw op tabak en alcohol is niet aftrekbaar, behalve in 6 gevallen.

De regels voor de btw zijn wel anders: btw is nooit aftrekbaar op alcohol en tabak. Zelf als de kostprijs onder de € 50 per klant, per jaar blijft (zoals het geval is voor andere klantgeschenken).

Er bestaat echter een uitzondering op deze regel, wat betreft sterke dranken met een alcoholpercentage van meer dan 22%. Dit soort artikelen kunnen toch aftrekbaar zijn, indien ze:

  • Bestemd zijn voor doorverkoop;
  • Bestemd zijn om te worden verwerkt in spijzen of drank voor verkoop;
  • Bestemd zijn om ter plaatse verwerkt te worden;
  • Bestemd zijn om te gebruiken in het kader van een proeverij;
  • Bestemd zijn als handelsmonster.

In Accountable vind je klantgeschenken in de categorie Marketing > Klantgeschenken. Zorg ervoor dat je het vakje “factuur” niet aanvinkt om aftrek van btw te voorkomen.


💡Wijnen, porto's en champagnes tellen niet mee voor bovenstaande regels, want ze worden niet gezien als geestrijke dranken, omdat hun alcoholpercentage minder dan 22° is.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie