Alle beroepskosten > Fiscale aftrekbaarheid van een elektrische auto

Fiscale aftrekbaarheid van een elektrische auto

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1/5x per jaar
Ingebracht door89% van de zelfstandigenAangeraden door55% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Elektrische auto’s: de beste keuze op vlak van fiscale aftrekbaarheid

Je hebt misschien opgemerkt dat zelfstandigen steeds vaker een elektrische auto kopen of leasen, ondanks het feit dat de aankoopprijs van een elektrische wagen in het algemeen een stuk hoger ligt.

De reden is eenvoudig, namelijk: de enorm gunstige fiscale aftrekbaarheid van elektrische auto’s!

Kocht je een elektrische auto aan vóór 1 januari 2020? Dan bedraagt de fiscale aftrekbaarheid 120%. Vanaf 1 januari 2023 geniet je nog steeds van 100% aftrekbaarheid en vanaf 1 januari 2027 vermindert de fiscale aftrekbaarheid tot maximaal 95%.

Pas vanaf 2031 vermindert de fiscale aftrekbaarheid aanzienlijk, tot maximaal 67.5%. Je hebt dus nog even tijd om een fiscaal voordelige bedrijfswagen aan te kopen. 😉

Hybride auto of 100% elektrisch?

De aftrekbaarheid van hybride wagens is niet hetzelfde als die van volledig elektrische voertuigen. Bovendien zijn sinds 2023 de voordelen van hybride auto’s aanzienlijk verminderd, tenminste vanuit fiscaal oogpunt.

Voor hybride wagens gekocht tussen 2018 en 1 juli 2023, werd de aftrekbaarheid berekend aan de hand van de volgende formule, die afhankelijk is van de CO2-uitstoot van je hybride auto:

120% - (0,5% x CO2/km)

Voor hybride auto’s die na 1 januari 2025 worden gekocht, bedraagt de aftrekbaarheid maximaal 75% en dit percentage wordt verder verlaagd in 2026, 2027 en 2028 (zie details).

Oplaadpunten krijgen een boost in aftrekbaarheid

De installatie van een oplaadpunt voor je elektrische auto zal, onder bepaalde voorwaarden, voor meer dan 100% fiscaal aftrekbaar zijn (wat betekent dat je een soort “belastingkorting” krijgt).

De aftrekbaarheid zal afhangen van de datum van installatie:

  • Vóór 31 december 2022 (gedoogd op 31 maart 2023): 200%
  • Voor 31 augustus 2024: 150%
  • Na 31 augustus 2024: 100%

De voorwaarden voor het claimen van deze aftrek zijn als volgt:

  • Het oplaadpunt moet lineair afgeschreven worden over ten minste vijf jaar,
  • Het oplaadpunt moet als nieuw zijn verkregen of als nieuw zijn opgemaakt,
  • Het oplaadpunt moet toegankelijk zijn voor het publiek en vrij toegankelijk voor elke derde partij ten minste tijdens de openingsuren van het bedrijf,
  • Het oplaadpunt moet intelligent zijn.

De kosten voor elektriciteit zijn ook volledig aftrekbaar

Alle andere kosten met betrekking tot je voertuig ,volgen dezelfde regels voor aftrekbaarheid als je (elektrische) auto zelf. Denk maar aan het onderhoud, verzekering, accessoires, belasting op de inverkeerstelling, enz.

  • De elektriciteit die je gebruikt om je elektrische auto op te laden is dus 100% aftrekbaar (als je voertuig na 2018 werd gekocht).
  • Elektriciteit van je hybride wagen die je na 1 juli 2023 hebt gekocht, is voor maximaal 75% aftrekbaar. Erger nog, de kosten voor het tanken van fossiele brandstof is maximaal 50% aftrekbaar.

Daarom zijn elektrische voertuigen veel aantrekkelijker vanuit een fiscaal oogpunt. 😉


💡Zou je graag investeren in een hybride? Let op dat je hybride vanaf 2020 nog maar minder dan 50 gr CO2/km mag uitstoten en een capaciteit van 0,5 kWh/100 kg mag hebben om als hybride te tellen.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie