Alle beroepskosten > Autoverzekering

Autoverzekering

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1x per jaar
Ingebracht door53% van de zelfstandigenAangeraden door53% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Je autoverzekering is fiscaal aftrekbaar

Je kunt alle kosten die je voor je bedrijfsauto maakt, waaronder de autoverzekering, fiscaal aftrekken. Dit doe je in de mate waarin je de auto professioneel gebruikt én op basis van de maximale fiscale aftrekbaarheid, die afhankelijk is van de CO2-uitstoot van je wagen (berekend op basis van de gramformule).

Stel dat je een auto hebt die volgens de gramformule voor maximaal 80% fiscaal aftrekbaar is, maar jij als zelfstandige in bijberoep je wagen slechts voor 50% van de tijd professioneel gebruikt. Dan bedraagt de fiscale aftrekbaarheid van je auto en alle autokosten 40% (50% van 80%). Ben jij, binnen ditzelfde voorbeeld, zelfstandige in hoofdberoep en gebruik jij je wagen voor 100% van de tijd voor professionele doeleinden? Dan kun je alle autokosten, inclusief je autoverzekering, voor 80% inbrengen als beroepskosten.

Welke autokosten zijn fiscaal aftrekbaar?

De aankoop, financiële renting of leasing van je auto is (gedeeltelijk) fiscaal aftrekbaar. In welke mate en hoe je dit berekent, lees je hier.

Daarnaast zijn ook alle andere kosten verbonden aan je auto voor datzelfde percentage fiscaal aftrekbaar. Denk maar aan:

  • Autoverzekering
  • Herstellingen en onderhoud
  • De rente die je betaalt op een autolening
  • Autoaccessoires
  • Belasting op inverkeerstelling (BIV)
  • Brandstof of elektriciteit voor het laden*

*In het geval van een hybride wagen is de brandstof (benzine, diesel, gas) maximaal 50% fiscaal aftrekbaar.

Het maakt niet uit of je zelfstandige in hoofd- of bijberoep bent, en het geldt voor zowel eenmanszaken als vennootschappen.

Vergeet dus zeker niet om volgende keer dat je een factuur ontvangt van je verzekeringsmaatschappij deze te uploaden in Accountable of te bezorgen aan je boekhouder. Zo, dat zijn weer enkele euro’s die de belastingdienst niet van je krijgt.


💡 De installatiekosten van een handsfree-set zijn voor 100% aftrekbaar.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie