Alle beroepskosten > Autodelen

Autodelen

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 2000 per jaarFrequentie30-50x per jaar
Ingebracht door38% van de zelfstandigenAangeraden door42% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Gedeelde mobiliteit: is het gebruik van een deelauto voordeliger dan de aankoop van een eigen auto?

Aangezien het concept van gedeelde mobiliteit relatief nieuw is, is de wetgeving rond de aftrekbaarheid van deelauto’s nog niet erg duidelijk. Daarom geldt de algemene regel dat autodelen gedeeltelijk aftrekbaar is.

Huur je een deelauto uitsluitend voor zakelijke doeleinden? In dat geval zou een ruimere aftrek gerechtvaardigd kunnen zijn… Maar natuurlijk enkel op voorwaarde dat je kunt bewijzen dat de reis louter zakelijk was en dat je onderweg niet ben gestopt om boodschappen te doen. 😉

De kostprijs van een deelauto is gedeeltelijk aftrekbaar

Autodelen of carsharing is gedeeltelijk aftrekbaar, volgens hetzelfde principe als bij ‘normale’ autokosten. Om de fiscale aftrekbaarheid van een deelwagen te bepalen, moet je daarom rekening houden met:

  • de CO2-uitstoot en het type brandstof van je deelauto 
  • het professioneel gebruik ervan

Een voorbeeld:

Je reserveert een Cambio deelauto voor om een potentiële nieuwe klant te bezoeken. De totale kostprijs van je reservatie bedraagt € 60,00.

  • Elektrische wagen: in dit geval dat de deelauto 100% elektrisch is, geniet je ook van een fiscale aftrekbaarheid van 100% is. In dit geval mag je de € 60,00 volledig fiscaal aftrekken.
  • Hybride wagen of verbrandingsmotor (diesel, bezine of LPG): is de deelauto niet volledig elektrisch, dan passen we deze formule toe:

    Gekocht voor 1 juli 2023: 120%- (0.5% x [coefficient] x CO2 )
    Gekocht na 1 juli 2023: 75% – (0.5% x [coefficient] x CO2 )


    Stel dat het gaat om een hybride deelwagen (coefficient = 1) uit 2021, met een CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer, dan bedraagt de aftrekbaarheid in dit geval 95%. Je mag dus € 57,00 fiscaal aftrekken.

In de praktijk is het eigenlijk een stuk eenvoudiger, want in Accountable kan je een autoprofiel creëeren dat overeenkomt met de deelauto die je het meest gebruikt. Vervolgens kan je al je uitgaven aan dit profiel toewijzen. Dat maakt je boekhouding een stuk eenvoudiger.

Stop je na je bedrijfsbezoek nog bij je grootmoeder en rijd je nadien nog door naar de supermarkt? Dan is het gebruik niet 100% professioneel en is de kost slechts gedeeltelijk aftrekbaar. Aan jou om een realistische en eerlijke inschatting te maken.

Aftrekbare btw bij autodelen

Net zoals bij een eigen bedrijfswagen, mag je ook bij een deelauto de btw slechts gedeeltelijk aftrekken. Het maximum is 50%. Ook dit percentage moet je verminderen als je ritten niet uitsluitend professioneel zijn.

Wat als je moet tanken of laden?

Als je veel kilometers aflegt met de deelauto, dan is de kans relatief groot dat je moet stoppen om te tanken of laden. Het is goed om te weten dat fossiele brandstof die je aankoopt voor je hybride auto nooit meer dan 50% aftrekbaar is.

Echter, in de meeste gevallen is er een tank- of laadkaart inbegrepen bij de reservatie van een deelwagen. Je hoeft hier je hoofd dus niet over te breken, want deze kosten zijn inbegrepen in de totaalprijs van je reservatie.

Welk bewijsstuk heb ik nodig om de deelauto af te trekken?

Als je ook een deel van de btw aftrekken, heb je de officiële factuur nodig. Deze kan je opvragen bij de deeldienst. Let er goed op dat je officiële naam en btw-nummer dan vermeld staan op de factuur. Deeldiensten hebben vaak een optie voor professioneel gebruik. Maak hier gebruik van en ontvang automatisch een geldige btw-factuur.

Ben je niet btw-plichtig, dan volstaat het betaalbewijs.


VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie