Alle beroepskosten > Telefoonkosten aftrekken

Telefoonkosten aftrekken

Risico op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Ingebracht door90 % van de zelfstandigenAangeraden door92 % van de zelfstandigenFrequentie1x per maand

Je telefoonrekening is bijna altjid aftrekbaar

Als zelfstandige heb je wel degelijk een telefoonabonnement nodig om te bellen en gebeld te worden door klanten, prospects en leveranciers. Het verband met je professionele activiteit is in bijna elke situatie dus wel duidelijk. Als je de kosten van je gsm-abonnement nog niet aftrekt als beroepskost, beschouw dit dan als een teken om ermee te starten!

Zowel prepaid kaarten als maandelijkse abonnementen zijn op dezelfde manier aftrekbaar.

Het aftrekbaarheidspercentage hangt af van hoeveel je je telefoon voor je werk gebruikt

Hoewel de aftrek eenvoudig is, is het bepalen van het aftrekbaarheidspercentage net iets minder eenvoudig. Dit komt omdat telefoonkosten over het algemeen worden beschouwd als “gemengde” kosten (zowel privé als zakelijk):

  • De F.O.D. Financiën weet dat je je telefoon zowel privé als beroepsmatig gebruikt en zal daarom een maximale aftrekbaarheid van 75% opleggen om BTW terug te krijgen.
  • Voor de inkomstenbelasting, hangt de aftrekbaarheid dan weer af van het professionele gebruik van je abonnement. Als je 5 dagen per week werkt, kan je gemakkelijk 5/7 van je uitgaven aftrekken. Werk je twee dagen per week? Dan zal het eerder 2/7 zijn. Het is eigenlijk dezelfde logica als voor je internetkosten

In Accountable kan je gewoon je telefonie factuur scannen, uploaden of naar ons e-mailen (via expenses@accountable.eu) en wij zorgen ervoor dat je altijd het juiste percentage aftrekt. Zo simpel is het.

Hoe zit het met het aftrekken van de kosten voor het kopen van een nieuwe telefoon?

De aankoop van een nieuwe telefoon of smartphone is ook aftrekbaar, over het algemeen onder dezelfde regels als bij de inkomstenbelasting (BTW-terugvordering is in dit geval niet beperkt tot 75%). Als de aankoop meer dan € 250 bedraagt, raden we aan om het over 3 jaar af te schrijven om discussies met de belastingdienst te voorkomen. In Accountable wordt dit automatisch voor je gedaan, zodat jij je kunt focussen op je bedrijf en niet op je belastingen.

Pro tip: Als je een softwareontwikkelaar bent die zijn software op verschillende besturingssystemen moet kunnen ontwikkelen en testen, onthoud dan dat je de aankoop van meerdere apparaten kunt verantwoorden. Woop woop 🥳.


De belastingdienst is zich ervan bewust dat je je telefoon zowel voor privé- als voor professionele redenen gebruikt. Daarom is de maximale fiscale aftrekbaarheid van deze kost 75% wat betreft de btw. Voor je belastingen hangt de aftrekbaarheid af van het percentage waarin je de kost voor professionele doeleinden gebruikt. Als je 5 van de 7 dagen per week werkt, kun je dus 5/7e van je kosten aftrekken. Werk je maar 2 dagen per week? Dan trek je nog maar 2/7e af. Hier geldt dus dezelfde logica als voor je internetkosten.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie