Alle beroepskosten > Software-abonnementen aftrekken

Software-abonnementen aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 50-75 per maandFrequentie5x per maand
Ingebracht door82% van de zelfstandigenAangeraden door69% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Softwareabonnementen zijn aftrekbaar als ze rechtstreeks verband houden met je beroepsactiviteit.

Als je een abonnement neemt op een tool die je helpt je professionele activiteit uit te voeren (zoals bijvoorbeeld Accountable), dan is die kost volledig aftrekbaar.

Denk er maar eens over na: CRM’s (wij houden van Efficy, een echte 🇧🇪 kampioen ), facturatie tools, creatieve en bewerkingssoftware, de volledige MS Office suite of apps die je werk vergemakkelijken, zoals Dropbox en Evernote, zijn perfecte voorbeelden van aftrekbare softwareabonnementen.

Afhankelijk van je beroep, kun je verschillende soorten software aftrekken: als je actief bent binnen de gaming sector, kun je je abonnementen op gaming platforms aftrekken; als je een kunstenaar bent, kun je je abonnementen op kunstplatforms aftrekken; als je een arts of zorgverlener bent, moet je je abonnementen op planningssoftware, dossierbeheer, enz. aftrekken.

Qua aftrekbaarheid maken betaalmethoden of abonnementsduur (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) niet uit. Als je een eeuwigdurende licentie koopt, meestal voor een heel hoog bedrag, moet je de aanschaf van deze software afschrijven (meestal over 3 jaar).

En als de software zowel voor privé- als professionele doeleinden wordt gebruikt?

Absoluut geen probleem. Dan trek je gewoon een deel van het abonnementsgeld af, in lijn met het professionele gebruik van de software.

Een voorbeeld: je gebruikt een softwareprogramma 5 dagen per week voor professionele doeleinden en de resterende 2 dagen per week voor persoonlijk gebruik. Je kunt dan 5/7, of 71% van het totale bedrag, aftrekken van je belastingen.

Hoe zit het met btw?

De btw-regels zijn precies hetzelfde: als je de software alleen gebruikt voor je zelfstandige beroepsactiviteit, krijg je 100% van de btw terug. Als het gebruik gemengd is, recupereer je de btw in verhouding tot je professionele gebruik.

Dat is alles.


Wannes GrosemansWannes GrosemansAccountant en voorzitter van 2UG Boekhouding Fiscaliteit

De raad van de accountant

De link met je professionele activiteit moet wel duidelijk zijn. Je kunt je Netflixabonnement bijvoorbeeld niet aftrekken omdat het je na je werk helpt te ontspannen. Daarnaast geldt ook voor deze kost, als het gebruik gemengd is, kun je slechts het aandeel dat voor professionele doeleinden gebruik wordt, aftrekken.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie