Alle beroepskosten > Een pensioenplan aftrekken

Een pensioenplan aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1x per jaar
Ingebracht door95% van de zelfstandigenAangeraden door81% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

VAPZ, POZ of andere andere pensioenplannen: wij helpen je door de bomen het bos te zien!

VAPZ, het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Door het opzetten van een VAPZ, Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, kunt je het basispensioen dat je als zelfstandige ontvangt, aanvullen. Voor een VAPZ betaal je maximaal 8,17% van je netto belastbaar inkomen, met een minimum van € 100 en een maximum van € 3.477,62 voor het belastingjaar 2023 (inkomsten 2022)

Deze investeringen zijn volledig fiscaal aftrekbaar! Het is dus een geweldige manier om je belastingen nu te optimaliseren en jezelf tegelijkertijd voor te bereiden op de toekomst!

Je kunt ook kiezen voor het Vrij Aanvullend Sociaal Pensioen. Zowel het VAPZ als het Sociaal VAPZ garanderen spaargeld en teruggave van de reserve bij vroegtijdig overlijden. Het Sociaal VAPZ biedt echter extra garanties, zoals een inkomensgarantie bij arbeidsongeschiktheid, moederschap, faillissement, overlijden en ernstige ziekte. Het beste is dus om de twee opties te vergelijken bij verschillende verzekeraars en zelf beslissen wat je belangrijk vindt. Concreet betaal je voor een Sociaal VAPZ maximaal 9,40% van je netto belastbaar inkomen, met een minimum van € 100 en een maximale premie van € 3.966,67 voor belastingjaar 2023 (opbrengst 2022).

Lees meer hierover op onze blog.

De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

Als je al bijdraagt aan een VAPZ, kun je ook nog kiezen voor een extra bijdrage aan een POZ.

Het mechanisme is hier anders: de premies die je betaalt aan een POZ zijn niet aftrekbaar. Je krijgt echter wel 30% van het betaalde bedrag terug in de vorm van een “belastingkrediet” (of belastingvoordeel).

Het maximale bedrag dat je betaalt is beperkt door de 80%-regel (wat betekent dat het bedrag van je pensioen maximaal 80% van je laatste inkomen als zelfstandige mag uitmaken).

Meer informatie over de belasting van de premie en over het verlaten van de regeling vind je hier op onze blog.

Pensioensimulator voor zelfstandigen

Wilt je zien wat een VAPZ, een POZ of beide voor jou kunnen betekenen? We kunnen je alleen maar adviseren om deze door Easyvest gemaakte simulator te proberen.

Zeer eenvoudig aan te passen aan jouw persoonlijke situatie, het geeft je een eenvoudig maar compleet overzicht: hier.


Wannes GrosemansWannes GrosemansAccountant en voorzitter van 2UG Boekhouding Fiscaliteit

De raad van de accountant

Een pensioen opbouwen is een belangrijk onderdeel van het leven van elke zelfstandige. VAPZ en POZ zijn eenvoudige instrumenten om op te zetten, met een laag risico en gevestigde belastingvoordelen. Ze zijn over het algemeen een goede eerste stap, maar zelden voldoende om u een comfortabel buffer te bieden. Als zelfstandige is het ook de moeite waard om te kijken naar ETF's (indexbeleggingen) of vastgoedbeleggingen, die een hoger rendement bieden (met meer risico, natuurlijk).
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie