Openbaar vervoer aftrekken
Hoe makkelijk om rechtvaardigenIngebracht door66 % van de zelfstandigenAangeraden door82 % van de zelfstandigenGemiddeld ingebrachte bedrag10-250€ per maandFrequentie3-10x per maand
Trein, tram, metro of bus: alles kan!
Het openbaar vervoer is altijd een goede keuze, ook qua fiscale aftrekbaarheid!
Ter herinnering, een zakenreis is een reis die je maakt om je beroepsinkomsten te behouden of te verhogen: een klant, leverancier of een site bezoeken namens één van je klanten zijn allemaal uitstekende redenen. Strikt genomen valt woon-werkverkeer echter niet in deze categorie en zijn dergelijke verplaatsingen daarom meestal niet aftrekbaar zijn.
BTW berekenen op een ticket voor het openbaar vervoer
Over het algemeen zijn instanties voor openbaar vervoer niet verplicht om gebruikers een factuur te bezorgen voor hun kaartjes (abonnementen, dagtickets, enz.). Om de btw terug te kunnen krijgen, volstaat je normale ticket. Dit is een uitzondering op de regel, maar boekhouders en belastingcontroleurs zijn hier niet altijd van op de hoogte.
Merk wel op dat de btw op treinkaartjes maar 6% is. Je zult dat echter misschien niet zo zien, want de prijs die je op het kaartje ziet staan is inclusief btw.
Wat als je geen ticket hebt?
Met de opkomst van contactloze betaalterminals komt het steeds vaker voor dat je moet betalen… zonder dat je daarvoor een betalingsbewijs ontvangt.
Gezien de kleine bedragen en de identificatie van de leveranciers (NMBS, De Lijn, MIVB, TEC, enz.), kunnen deze kosten worden getolereerd bij een belastingcontrole. De enige regel: overdrijf niet.
In Accountable kun je deze kosten terugvinden onder de categorie Reizen > Belgisch of buitenlands openbaar vervoer.