Alle beroepskosten > Openbaar vervoer aftrekken

Openbaar vervoer aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 10-250 per maandFrequentie3-10x per maand
Ingebracht door66% van de zelfstandigenAangeraden door82% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Trein, tram, metro of bus: alles kan!

Het openbaar vervoer is altijd een goede keuze, en de kosten en btw zijn bovendien ook nog eens fiscaal aftrekbaar!

Ter herinnering, enkel zakelijke verplaatsingen zijn fiscaal aftrekbaar. Dit zijn reizen die je maakt om je beroepsinkomsten te behouden of te verhogen. Een klant, leverancier of een site bezoeken namens één van je klanten zijn allemaal uitstekende voorbeelden. Strikt genomen valt woon-werkverkeer echter niet in deze categorie en zijn dergelijke verplaatsingen daarom meestal niet aftrekbaar zijn.

Aftrekbaarheid van de btw op het openbaar vervoer

Ook de btw op het openbaar vervoer is fiscaal aftrekbaar. Over het algemeen zijn instanties voor openbaar vervoer niet verplicht om gebruikers een factuur te bezorgen voor hun kaartjes of tickets. Denk maar eens aan de aankoop van je eigen busabonnement of dagticket van de trein. Daarom volstaat je normale ticket om de btw terug te kunnen krijgen. Dit is een uitzondering op de regel, maar boekhouders en belastingcontroleurs zijn hier niet altijd van op de hoogte.

Maar let op, de btw op treinkaartjes bedraagt slechts 6%. Dit weet niet iedereen, want de prijs die je op het kaartje staat is inclusief btw.

Wat als je geen ticket hebt?

Steeds meer mensen betalen contactloos, en daarom komt het steeds vaker voor dat je moet betalen… zonder dat je daarvoor een betalingsbewijs ontvangt. Terwijl het betalingsbewijs voor jou als zelfstandige juist zo belangrijk is.

Gezien de kleine bedragen en de identificatie van de leveranciers (NMBS, De Lijn, MIVB, TEC, enz.), kunnen deze kosten worden getolereerd bij een belastingcontrole. De enige regel: overdrijf niet.

In Accountable kun je deze kosten terugvinden onder de categorie Reizen > Belgisch of buitenlands openbaar vervoer.


Sami El KhalidySami El KhalidyAccountant en directeur JMS Tax Audit

De raad van de accountant

Taxikosten zijn voor 75% aftrekbaar voor je inkomstenbelasting en voor 100% wat betreft btw (met een factuur waarop je btw-nummer staat vermeld).
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie