Alle beroepskosten > Onredelijke kosten aftrekken

Onredelijke kosten aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Ingebracht door30% van de zelfstandigenAangeraden door26% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Wanneer wordt een kost als onredelijk beschouwd?
Als zelfstandige kun je je professionele activiteit naar eigen goeddunken invullen: niemand hoeft de economische waarde van de keuzes namelijk in twijfel te trekken. Je kunt er zelfs voor kiezen om luxe koffie te kopen, of zeldzame planten, mij niet gelaten!

De belastingcode vermeldt echter dat kosten die onredelijk zijn of hoger zijn dan de professionele behoefte, niet aftrekbaar zijn (artikel 53, 10o). De definitie van een onredelijke kost hangt af van geval tot geval, er is geen eenduidig antwoord.

Enkele kenmerken:

– Het deel van de uitgave in verhouding tot de omzet

Als de helft van je omzet naar restaurants of luxe auto’s gaat, is de kans groot dat de controleur vragen gaat stellen. Even ter informatie: 5% van de omzet voor restaurantkosten is het gebruikelijke plafond.

– De professionele link

Prestigieuze auto’s zijn vaak een doelwit voor belastingcontroleurs, want meestal is het moeilijk om een professioneel verband te bewijzen.

Iemand heeft het bovenstaande echter ooit al eens kunnen bewijzen, namelijk in een arrest op 12 maart 1999: hij heeft toen met succes kunnen beargumenteren dat zijn prestige-auto zijn bedrijf ten goede kwam.


VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie