Alle beroepskosten > Streamingdiensten en muziekkosten aftrekken

Streamingdiensten en muziekkosten aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 15-30 per maandFrequentie3x per maand
Ingebracht door77% van de zelfstandigenAangeraden door42% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Is je Spotify factuur aftrekbaar?

Het is mogelijk om je abonnementen op muziekstreamingservices zoals Spotify, Soundcloud, Apple Music of andere streamingdiensten fiscaal af te trekken, op één voorwaarde: je gebruikt de streamingservice als onderdeel van je werk. Daarnaast moet je het ook kunnen aantonen dat je Spotify of Apple Music echt nodig hebt om je professionele activiteit uit te oefenen of dat de streamingdienst een toegevoegde waarde is voor je bedrijf of werkplek. Ben je bijvoorbeeld een podcast-maker? Dan heb je je Spotify-abonnement waarschijnlijk nodig om je podcasts op Spotify te publiceren. Hetzelfde geldt voor artiesten die muziek ter beschikking stellen op streamingdiensten. In dat geval is je Spotify factuur dus fiscaal aftrekbaar.

Maar, let op voor dit addertje onder het gras: Spotify, Apple Music en andere muziekstreamingservices zijn vaak enkel bedoeld voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Dit is ook zo gecommuniceerd in de hun gebruikersverklaring van o.a. Spotify. Met andere woorden mag je de muziek niet publiekelijk afspelen in een commerciële of zakelijke setting, zoals op kantoor, in je kapsalon, winkel, schoonheidssalon, dansstudio, enz. Breng je je Spotify factuur toch in voor dergelijk gebruik? Dan kan de belastingdienst het de professionele aard ervan betwisten.

Wil je toch muziek afspelen in een publieke of commerciële ruimte? Dan kies je best voor een andere muziekdienst, bijvoorbeeld via een muziekcomputer of de radio. Let er dan wel op dat je verplicht bent om de kosten voor Sabam en de billijke vergoeding te betalen – deze kosten zijn trouwens 100% fiscaal aftrekbaar 😉.

Spotify of andere muziekstreamingservices als gemengde kosten

Gebruik je Spotify of een andere abonnementsdienst op muziekstreamingservices zowel privé als professioneel is? Dan moet je aangeven wat het professionele gebruik is. Als je bijvoorbeeld 3 dagen per week werkt, pas je een verhouding van 3 op 7 toe op de abonnementskosten. Je brengt dan maximaal 43% van de totale kosten van het abonnement in. In Accountable kan je het professionele gebruik aangeven en de app past automatisch de aftrekbaarheid voor je aan – zowel voor de 1ste uitgave als alle volgende. Zo makkelijk gaat dat.

Als je je Apple Music of Spotify factuur aftrekt, vergeet dan niet om het toestel waar je muziek op luistert of audio mee uploadt, ook af te trekken. Misschien is dit een goed moment om te investeren in een speaker van goede kwaliteit? Het is aftrekbaar tot hetzelfde percentage als je abonnement. Je speaker of muziekbox inbrengen is een slimme manier om je (thuis)kantoor net dat ietsje leuker te maken en bovendien de belastingimpact er aanzienlijk mee te verlagen. De kosten van kwalitatieve luidsprekers zijn over het algemeen immers vrij hoog. Dacht je ook al aan je hoofdtelefoon of muziekoortjes? We raden het zeker aan.

En is Netflix aftrekbaar?

In principe wordt een Netflix-abonnement niet beschouwd als beroepskost voor zelfstandigen. Sterker nog, Netflix kijken bevordert de productiviteit helemaal niet. Dezelfde logica geldt voor alle videostreamingdiensten, inclusief Youtube.

Probeer alsjeblieft niet te beweren dat je een Netflix-abonnement nodig hebt om je te kunnen ontspannen na het werk.

Er bestaat, zoals altijd, natuurlijk wel een uitzondering. Bijvoorbeeld als je in de filmindustrie werkt of kunt rechtvaardigen dat je dit abonnement nodig hebt om je werk uit te voeren. Het is een (kleine) overwinning voor artiesten. ✨


Hassan AyedHassan AyedAccountant, belastingadviseur & voorzitter van A.Fiducia

De raad van de accountant

Opgepast, in het kader van SABAM en de betaling van auteursrechten, is het belangrijk op te merken dat de streamingsdiensten enkel voor privégebruik bedoeld zijn: plaatsen die publiek toegankelijk zijn, zoals winkels, restaurants, cafés, bioscopen of commerciële gebouwen, kunnen geen streamingsdiensten gebruiken... Bestaande overeenkomsten tussen Sabam en andere diensten beperken de auteursrechtautorisatie tot niet-commercieel gebruik. Deze beperking is meestal te vinden in de algemene gebruiksvoorwaarden van deze diensten. Voor meer informatie over de regels van SABAM, lees meer hier
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou




TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie