Alle beroepskosten > Machines en materieel

Machines en materieel

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie5-10x per jaar
Ingebracht door95% van de zelfstandigenAangeraden door67% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Machines en materieel aftrekken
Investeer je in een machine of materieel dat onmisbaar is voor je zaak?

Je kunt je tractor, houtdraaibank, kortom al je gereedschap of machines, aftrekken als professionele kost.

Je trekt het ieder jaar af op basis van het afschrijvingspercentage dat gerechtvaardigd is voor de levensduur van het instrument.

Ter indicatie, dat betekent 3 jaar voor een smartphone, 10 jaar voor de inrichting van een professioneel pand, 30 jaar voor een gebouw…

Heb je een vennootschap? Dan moet je weten dat op 1 januari 2020 een pro rata temporis afschrijving in werking is getreden voor alle in 2020 verworven activa. Je trekt dus pro rata af voor de komende maanden in het jaar van de aankoop.

Heb je een eenmanszaak? Er is geen pro rata temporis afschrijving. Heb je het gereedschap gekocht in oktober? Dan trek je het voor het hele jaar af.


Bepaalde zeer specifieke investeringen, per sector, komen in aanmerking voor de investeringsaftrek. Neem een kijkje op deze lijst van de FOD Financiën of dit voor jou het geval is: https://bit.ly/2KJaNwc. Tussen maart en december 2020 wordt deze aftrek verhoogd tot 25%. Dit is een overheidsbeslissing, in de context van de corona-crisis.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie