Alle beroepskosten > Loon van de zaakvoerder van een vennootschap

Loon van de zaakvoerder van een vennootschap

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1x per maand
Ingebracht door95% van de zelfstandigenAangeraden door81% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Het loon van de directeur van een bedrijf is volledig aftrekbaar.

Wanneer een bedrijf, of dat nu een BV, NV, CV, VOF of een andere vorm van rechtspersoon is, de directeur (jij) betaalt, is dat een aftrekbare uitgave.

Het salaris is 100% aftrekbaar.

Voorheffing en sociale bijdragen

De vergoeding van de bestuurder zal onderworpen zijn aan roerende voorheffing, die over het algemeen zal worden aangegeven (op FinProf) en betaald door het bedrijf (volledige details hier op de SPF/FOD website). Het bedrag van de roerende voorheffing hangt af van je persoonlijke situatie (statuut, kinderen ten laste, enz.).

Als directeur ontvang je dus in het algemeen een ‘netto’ vergoeding: over deze vergoeding hoef je geen belasting meer te betalen.

Ook als bestuurder moet je, net als alle zelfstandigen, sociale bijdragen betalen. Die worden berekend op basis van je loon dat je ontvangt als leidinggevende.

Loonstrookje

Voor het salaris van bestuurders, moet het formulier 281.20 worden ingevuld, dat uiterlijk op 1 maart van het volgende jaar moet worden ingediend bij Belcotax-on-web.

Wat als je een eenmanszaak bent?

Als je een eenmanszaak bent en je keer jezelf een loon uit (bijvoorbeeld via een bankoverschrijving), dan telt dit niet als een beroepskosten: het is slechts een overdracht van geld.

Als eenmanszaak kun je jezelf geen “salaris uitbetalen”, althans niet vanuit een boekhoudkundig oogpunt.

Dat gezegd hebbende, kan je als natuurlijk persoon wel geld sturen naar een andere bankrekening zonder je zorgen te maken of je te moeten verantwoorden 😉.


Koen MasscheleinKoen MasscheleinAccountant & CEO Makofisc

De raad van de accountant

De beloning van bestuurders is waarschijnlijk de minst belastingefficiënte vorm van compensatie. Als je directeur en aandeelhouder bent van een SRL die liquide middelen heeft en winst maakt, overweeg dan om jezelf dividenden uit te keren: deze worden belast tegen 20 of 25% (vennootschapsbelasting) en vervolgens tegen 15% of 30%, afhankelijk van bepaalde voorwaarden (zie hier voor meer details). Dit is over het algemeen minder dan het progressieve tarief voor professionele inkomsten. Om in aanmerking te komen voor het verlaagde vennootschapsbelastingtarief van 20%, naast 4 andere voorwaarden, moet je jezelf een directeurspremie van minimaal €45.000 per jaar betalen. Alleen de 1e 100.000€ winst wordt belast tegen dit verlaagde percentage. Om in aanmerking te komen voor het verlaagde tarief van de bronbelasting op dividenden (15%), moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden met betrekking tot het kapitaal van het bedrijf en vooral wachten tot het 3e belastingjaar. Je moet dus kunnen wachten om te kunnen profiteren van dit lagere belastingtarief.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou




TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie