Alle beroepskosten > Leasing, autodelen en huurwagens

Leasing, autodelen en huurwagens

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1x per maand
Ingebracht door47% van de zelfstandigenAangeraden door36% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Als je een wagen leaset, een auto huurt of een deelwagen gebruikt, dan ontvang je hier een officiële factuur voor. Deze factuur mag je inbrengen als beroepskost, op voorwaarde dat het gebruik ervan een professioneel karakter heeft.

De maximale fiscale aftrekbaarheid wordt, net zoals bij andere autokosten, bepaald aan de hand van:

  1. De CO2-uitstoot van de lease-auto, huurwagen of deelwagen
  2. Het professioneel gebruik ervan

Om de maximale fiscale aftrekbaarheid van je lease auto, huur- of deelwagen te bepalen, maak je gebruik van de gramformule.

120%- (0.5% x [coefficient] x CO2 )

Coëfficiënten:

Diesel1
Benzine0.95
Gecomprimeerd aardgas0.90

Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe minder de maximale fiscale aftrekbaarheid. Je hebt er dus baat bij om te kiezen voor het milieu.

Voorbeeld 1:

Je kiest ervoor om een benzinewagen te leasen. Aan de hand van bovenstaande gramformule kom je uit op een maximale fiscale aftrekbaarheid van 68%. Je mag dan de leasingfactuur inboeken als beroepskost en aftrekken voor 68%.

Gebruik je de wagen ook gedeeltelijk privé? Dan is de fiscale aftrekbaarheid minder, want het privé-gedeelte mag je niet inbrengen als beroepskost.

Voorbeeld 2:

Je gebruikt de wagen 80% van de tijd voor professionele doeleinden. Dan is de fiscale aftrekbaarheid in dit geval 80% van 68%, wat neerkomt op 54%.

Woon-werkverkeer telt overigens niet mee als professionele verplaatsing, maar is een privé-verplaatsing. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd. 😉

Wat is het verschil tussen een auto leasen, huren of kopen?

Als je ervoor kiest om een bedrijfswagen te leasen of huren, kan de impact op je aftrek in het eerste jaar aanzienlijk variëren.

De boekhoudkundige behandeling verschilt namelijk afhankelijk van de aankoopmethode:

  • Bij leasing of een zakelijke lening kan je enkel de rente op de lease aftrekken, waarbij het aankoopbedrag wordt afgeschreven over de looptijd van het contract.
  • Huren daarentegen maakt het mogelijk om de volledige maandelijkse betaling af te trekken. Omdat er geen sprake is van een aankoop, is er ook geen afschrijving. Je zou dan kunnen onderhandelen over een aanvankelijk hogere uitzonderlijke betaling om je belastingen in het eerste jaar van de aankoop van de auto te verlagen.

In de praktijk komen de totale aftrekposten over de levensduur van de auto, ondanks de verschillende boekhoudmethoden, meestal goed overeen.

Hoe zit het met de btw?

De btw op bedrijfswagens is voor maximaal 50% aftrekbaar, ook wanneer je een auto leaset, huurt of gebruik maakt van een deelwagen. Als je een auto aankoopt betaal je de btw in één keer, terwijl je deze pas na verloop van tijd (gedeeltelijk) kunt terugvorderen.

Bij leasing of een huurauto hoef je de btw niet voor te schieten, want deze zit inbegrepen in de huurprijs of maandelijkse factuur bij leasing.


🔨 Twijfel je tussen huren en leasen? Hier alvast twee verschillen die je in je keuze kunnen helpen: In het geval van huren zijn er verschillende services inbegrepen (registratiekosten, vervangend voertuig, enz.). Dat geldt niet voor leasing. In het geval van leasing krijg je de mogelijkheid om je voertuig aan een vooraf bepaald percentage te kopen.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie