Alle beroepskosten > Kunstwerken

Kunstwerken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ ∞ Frequentie5x
Ingebracht door24% van de zelfstandigenAangeraden door34% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Helaas, de aankoop van een kunstwerk is in België niet fiscaal aftrekbaar.
Een architect die een kunstwerk voor zijn kantoor koopt en tentoonstelt, zal zijn aankoopprijs niet van zijn inkomsten kunnen aftrekken. Het werk vormt geen aftrekbare kost, omdat het werk in de loop van de tijd zijn waarde behoudt en daarom niet kan worden afgeschreven.

Er bestaat echter een uitzondering voor werken gemaakt door kunstenaars woonachtig in België die permanent zijn opgenomen in een professioneel gebouw. Kies daarom niet voor schilderijen (die kunnen worden losgehaakt) en beelden (die kunnen worden verplaatst)…

Let wel: de regelgeving is anders in Frankrijk.


💡 En een donatie of een mecenaat? De donatie is aftrekbaar, mits het aan de volgende vier voorwaarden voldoet: (i) de donatie wordt gedaan aan een erkende instelling, (ii) voor een minimumbedrag van € 40 en (iii) een maximum van 10% van zijn inkomsten (iv) zonder dat het bedrag hoger is dan EUR 250.000. In het geval van de aankoop van kunst is het voor zelfstandigen echter moeilijk om te bewijzen dat de kunstenaar inderdaad een erkende instelling is ... Schenkingen aan een aantal non-profitorganisaties, daarentegen, die voldoen ook aan de hierboven uiteengezette voorwaarden, zijn wel aftrekbaar.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie