Alle beroepskosten > Kleren en accessoires aftrekken

Kleren en accessoires aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 500-1000 per jaarFrequentie4-5x per jaar
Ingebracht door16% van de zelfstandigenAangeraden door21% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Je kledingaankopen zijn over het algemeen niet aftrekbaar.

Voor de personenbelasting wijst de belastingdienst kledingaankopen systematisch af. Avondkleding, stadskledij, ceremoniekleding, of andere: geen enkele soort kledij is aftrekbaar. Je loopt een aanzienlijk risico als je het toch probeert.

Het is duidelijk: een maatpak aftrekken, zelfs een prachtig pak van Paul Smith, is een groot belastingrisico. Jammer, maar helaas.

Je kunt alleen kleding aftrekken die “echt” professioneel is.

De enige uitzondering op deze regel is voor professionele kledij of speciale kleding die opgelegd wordt door arbeidsvoorschriften. Denk hierbij aan een toga voor een advocaat of een blauwe overal voor een vakman.

Ook als je een artiest bent, is de kledij (en accessoires) die je koopt om je kunst uit te oefenen, aftrekbaar. De beste voorbeelden? Kleding die je alleen tijdens je act of optreden kunt dragen (ja, ook dominatrix-kleding is aftrekbaar 😉 ).

Hoe zit het met btw-aftrek voor kleding?

Voor btw is de regel vergelijkbaar: aftrekbaarheid is alleen mogelijk indien het beroep van de belastingplichtige het gebruik van die specifieke beroepskleding vereist.


Koen MasscheleinKoen MasscheleinAccountant en oprichter van Makofisc

De raad van de accountant

Specifieke beroepskledij is volledig fiscaal aftrekbaar. Het gaat dan om kledij die reglementair wordt opgelegd in bepaalde sectoren en verplicht moet worden gedragen tijdens de arbeidsduur (helmen, veiligheidsschoenen, etc..) of specifieke kledij die eigen is aan het beroep. Denk aan de toga van een advocaat of de werkvest van een bakker. De kosten van stadskledij of vrijetijdskledij zijn in principe fiscaal niet aftrekbaar, tenzij in bepaalde gevallen. Bijvoorbeeld wanneer kledijkosten geboekt worden als handelsgoederen of indien de kosten voor dergelijke kledij worden doorgerekend dan speelt het aftrekverbod niet. Ook wanneer duidelijk zichtbare reclame wordt aangebracht op de kledij zijn de kosten wel aftrekbaar als publiciteitskost. Inzake btw is enkel de btw op specifieke beroepskledij aftrekbaar alsook wanneer het gaat om publiciteitskosten.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie