Huur

Risico op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie1x per maand
Ingebracht door42% van de zelfstandigenAangeraden door13% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Het aftrekken van je huurkosten kan heel eenvoudig… of onmogelijk zijn
Kosten die je maakt voor je kantoor zijn natuurlijk volledig aftrekbaar, of het nu gaat om je huur, je waterrekening, elektriciteit of verwarming. Met betrekking tot de huur doet zich desalniettemin een complicatie voor, naargelang het type huur- of huurovereenkomst.

In verschillende situaties is het inderdaad mogelijk:

– Is het gebouw van jezelf? Dan is er simpelweg geen huur af te trekken. Let op, sommige zelfstandigen zullen ervoor zorgen dat hun beheermaatschappijen een deel van hun onroerend goed in privébezit verhuren.

– Huur je een aparte werkruimte van je huis? Ook dan is het heel eenvoudig: de volledige huursom is aftrekbaar. Welk boekhoudkundig bewijs heb je nodig? De commerciële lease of het huurcontract, bijvoorbeeld voor co-workingruimtes.

– Wijs je een deel van je huuraccommodatie toe aan je “thuiskantoor”? Je kunt een deel van uw huur aftrekken op voorwaarde dat
(i) de huurovereenkomst duidt op een professioneel gebruik,
(ii) het professionele gedeelte wordt vermeld en
(iii) dat laatste formeel geregistreerd is.

Je voldoet niet aan een van deze voorwaarden? Dan is er geen aftrek mogelijk. Let ook op, het is daarom niet 100% van de huurprijs die je zult kunnen aftrekken, maar een deel ervan op basis van de verhouding tussen het professionele oppervlak en het totale oppervlak van je woning (met een maximum van 15 %).


⚠️ Een belastinginspecteur heeft het recht om je bedrijfspand te bezoeken: pas dus op dat je de juiste oppervlakte van je werkruimte toepast als je een deel van je woning aftrekt.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie