Alle beroepskosten > De aankoop van een (e-)fiets en accessoires aftrekken

De aankoop van een (e-)fiets en accessoires aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 2500 per jaar
Ingebracht door58% van de zelfstandigenAangeraden door59% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Droom je al lang van een elektrische fiets? Koop hem dan nu, want als zelfstandige is deze kost aftrekbaar, zowel voor je inkomstenbelasting als je btw.

Het is dubbele winst: je trekt het niet alleen af, maar een elektrische fiets bespaart je ook tijd, die je dan aan je werk of je privéleven kunt besteden ✨.

Je fiets, waarmee je naar je klanten, leveranciers en partners reist, is aftrekbaar.

De aankoop van een fiets is aftrekbaar, of hij nu elektrisch is of niet, tweedehands, van een bekend merk (hallo Cowboy 🤠, hallo Canyon 🏔) of niet. Goed nieuws dus, zowel voor jou als voor onze planeet.

Om de aftrekbaarheid van je fiets te rechtvaardigen, moet je bewijzen dat je deze gebruikt om naar je klanten, leveranciers of partners te reizen. Let op, woon-werkverkeer tussen je woning en je vaste werkplek is NIET aftrekbaar. Een bedrijf waar je langer dan 6 maanden aan een opdracht of project werkt, telt in dat opzicht ook mee als werkplek!

In geval van een belastingcontrole, is dit soort aankoop meestal vrij eenvoudig te rechtvaardigen.

Vergeet niet om de aankoop af te schrijven over de levensduur van je fiets

Een fiets gaat meerdere jaren mee. Of dat hopen we toch voor jou.

Daarom vraagt de Belgische belastingdienst om de kost te spreiden over meerdere jaren. In het geval van een fiets, is dat vaak 3 jaar.

Alle accessoires voor je fiets zijn ook aftrekbaar.

Niet alleen de aankoop van je (e-)fiets is aftrekbaar, ook alle andere kosten met betrekking tot je fiets zijn aftrekbaar. Denk maar aan het onderhoud (soms erg duur), onderdelen, verlichting (noodzakelijk in de winter), je helm (altijd aan te raden), schoonmaakmiddelen en zelfs eventuele rente op je fietslease.

In dit geval is ook fietskleding (bv. reflecterende broek of regenjas) aftrekbaar, omdat het accessoires zijn voor je fiets! Dit is niet het geval voor gewone kleding.

Hoe zit het met een tweede fiets?

Eenmaal de smaak te pakken, dromen veel fietseigenaren al van hun volgende fiets (touché 😉).

Als je een tweede fiets wilt aftrekken, kan dat. Je moet dan wel een significant ander gebruik kunnen aantonen (bijvoorbeeld lange ritten vs. korte ritten). Ook moet je in alle gevallen altijd kunnen aantonen dat de ritten naar je klanten, leveranciers of partners zijn. Wees voorzichtig in het geval van een belastingcontrole, vooral als de kosten van de fiets significant zijn en als je al een auto aftrekt.

In Accountable vind je alle categorieën van zakelijke uitgaven met betrekking tot je fiets onder Voertuig > Fiets of Elektrische fiets.


Antoine GennauxAntoine GennauxAccountant en oprichter van Gestalia

De raad van de accountant

De aftrekbaarheid is natuurlijk beperkt tot het professionele gebruik van de fiets. Als je het elke dag gebruikt, geen probleem. Als je hem minder vaak gebruikt of het moeilijk vindt om het exclusieve zakelijke gebruik aan te tonen, raden we je aan om het zakelijke gebruik te beperken tot het daadwerkelijke gebruik dat je ervan maakt. Sommige zelfstandigen kiezen ervoor om een fiets te huren voor strikt zakelijk gebruik via Swapfiets of Villo!
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie