Alle beroepskosten > Dagvergoeding

Dagvergoeding

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Frequentie5-10x per jaar
Ingebracht door81% van de zelfstandigenAangeraden door70% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

De dagvergoeding is de dagelijkse vergoeding die je jezelf toekent tijdens je professionele zakenreizen.
Zelfstandigen natuurlijke personen kunnen geen forfaitaire dagvergoedingen aftrekken.

De aftrekbaarheid van forfaitaire dagvergoedingen is enkel weggelegd voor het hoofd van een vennootschap en zijn werknemers.

Zij kunnen forfaitaire dagvergoeding aftrekken tijdens dienstreizen, dwz reizen voor kortetermijnopdrachten van minimaal 10 uur en maximaal 30 dagen.

Belastingsgewijs zijn die forfaitaire bedragen niet belastbaar, zolang je je houdt aan de uitkeringen die de federale overheid hanteert bij buitenlandse reizen en je de daadwerkelijke dagen dat je reist in acht neemt.

De inhoud van de dagvergoeding is strikt afgebakend, zo telt huisvesting en vervoer er niet in mee. Enkel maaltijden en kleine uitgaven worden gedekt.

Als je verblijfskosten inclusief maaltijden en/of contante uitgaven zijn, moet de dagelijkse vergoeding verlaagd worden. Dus als ontbijt, lunch, diner en out-of-pocketkosten in de prijs van je accommodatie zijn inbegrepen, verlaag je je dagelijkse vergoeding met respectievelijk 15%, 35%, 45% of 5%.

Het totale bedrag van de aftrekbare dagvergoeding varieert afhankelijk van het land: de belastingcontrole accepteert alleen bedragen die gelijk staan aan de vergoedingen die de FOD Buitenlandse Zaken toekent aan buitenlandse werknemers (categorie 2, in de lijst die volgt). De lijst gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad is hier per land beschikbaar: http://www.ejustice.just.fgov.be/eli/arrete/2018/07/02/2018040199/moniteur


💡Je kunt de geschenken die gekocht zijn voor reizen naar het buitenland voor 100% aftrekken, ongeacht of ze in België of in het buitenland zijn gekocht.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie