Alle beroepskosten > Je concert- of festivaltickets aftrekken

Je concert- of festivaltickets aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Ingebracht door0% van de zelfstandigenAangeraden door14% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Het is duidelijk dat de zomer eraan komt: de festivaltickets vliegen de deur uit. Natuurlijk vraag jij je -als zelfstandig ondernemer- af of je concert- en festivaltickets kunt aftrekken van je inkomen. Of misschien is het nu winter en zoek je warmte en comfort in de verduisterde zalen van je favoriete theaters of cultuurhuizen.

Concerten, festivals en toneelstukken zijn zelden aftrekbaar

Om te beginnen moet je de definitie van een zakelijke uitgave onthouden: het moet een uitgave zijn die bedoeld is om je professioneel inkomen te handhaven of te verhogen.

In de praktijk is het vaak erg moeilijk om het verband tussen een concert of festival en je bedrijf aan te tonen, dus dit soort uitgaven zal bijna altijd worden afgekeurd bij een belastingcontrole. Jammer, maar helaas.

Is het mogelijk om het professionele karakter van dergelijke tickets te rechtvaardigen?

Als je dergelijke uitgaven toch wilt aftrekken, zijn er een paar interessante gevallen om naar te kijken:

Ben je bijvoorbeeld een artiest of freelancer event manager? Dan maakt het bijwonen van dit soort evenementen deel uit van je professionele activiteit. Je hebt deze activiteit nodig om je netwerk uit te breiden en je volgende show voor te bereiden, dus deze uitgave is voor 100% aftrekbaar. Jij wint.

Of, je nodigt een klant uit en het toegangskaartje is een relatiegeschenk: in dit geval is het 50% aftrekbaar van je inkomstenbelasting, net zoals andere klantgeschenken. Wat betreft de btw, hangt de terugvordering af van het bedrag per klant. Houd er wel rekening mee dat alleen tickets voor je klanten aftrekbaar zijn – niet die van jezelf of van je vriend, familielid of partner. Je zult ook moeten bewijzen dat de tickets op de juiste manier zijn ontvangen en verband houden met je bedrijf.

Moeilijk – maar mogelijk 😉

In Accountable vind je relatiegeschenken in de categorie Marketing > Relatiegeschenken en artiestenkosten onder Training en Documentatie.


VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie