Alle beroepskosten > Computers, laptops, tablets en telefoons aftrekken

Computers, laptops, tablets en telefoons aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 2000-3000 per jaarFrequentie3-4x per jaar
Ingebracht door86% van de zelfstandigenAangeraden door81% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Maximaliseer technologische beroepskosten

IT-kosten zijn in het algemeen een gemakkelijke bron van aftrekbare kosten voor zelfstandigen, ongeacht je beroep. Het verband met je activiteit is immers meestal duidelijk en er zijn maar weinig beroepen die de dag van vandaag zonder IT kunnen. Denk maar aan het opstellen van facturen, telefoontjes naar je klanten, het beantwoorden van leveranciers of leads, enzovoort.

Je laptop is dus aftrekbaar, maar ook andere aankoopkosten, zoals die van je computer, tablet (inclusief iPad) en telefoon fiscaal aftrekbaar.

Gebruik je je laptop zowel privé als zakelijk?

In dit geval wordt de btw-aftrek van ’technologische’ kosten (bv. computers, toetsenborden, schermen, muizen, kabels, adapters, enz.) beperkt tot maximaal 75%, ongeacht het professionele gebruik (dit is de tolerantie die de Belgische belastingdienst geeft onder de naam ‘algemeen forfait’).
Voor de personenbelasting geldt het percentage dat je mag aftrekken niet met dezelfde strengheid: de aftrekbaarheid moet gewoon het professionele gebruik van de apparatuur weerspiegelen.

Accountable beperkt de btw-aftrek van dergelijke kosten, als ze gemengd zijn, automatisch tot 75%. Zo vermijd je elk risico op een boete.

Levensduur en afschrijving van je laptop en IT-aankopen

IT-aankopen zijn over het algemeen best wel prijzig, maar in ruil daarvoor gaan de apparaten meestal wel meerdere jaren mee. Daarom vraagt de Belgische belastingdienst om apparaten zoals je laptop af te schrijven over meerdere jaren (bv. 3 jaar).

In Accountable worden deze aankopen automatisch afgeschreven, zodat er geen risico op fouten is (tenzij je natuurlijk anders beslist).

Is het mogelijk om meer dan één telefoon tegelijk af te trekken?

Ja, dat kan zeker, maar je moet kunnen bewijzen dat je beide telefoons tegelijk in gebruik hebt.
Softwareontwikkelaars die hun applicaties op meerdere platforms moeten testen (Android vs iOS, Windows vs MacOS, etc.) zijn perfecte voorbeelden van zulke situaties ⭐️


Christophe MeestersChristophe MeestersAccountant & oprichter van Meesters Accountant

De raad van de accountant

💡Je gebruikt het materiaal enkel voor je werk of behoort het materiaal tot je bedrijf? Dan trek je 100% af voor zowel btw als belasting. Let op, in het geval van controle kan het handig zijn om te kunnen rechtvaardigen dat het gebruik puur professioneel is (u hebt bijvoorbeeld alleen pro-software, geen vakantiefoto's, enz.).
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie