Carwash

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 15 per maandFrequentie1x per maand
Ingebracht door22% van de zelfstandigenAangeraden door13% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

De kosten voor de carwash zijn fiscaal aftrekbaar in dezelfde mate als je bedrijfswagen. De maximale fiscale aftrekbaarheid is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je wagen en het professioneel gebruik ervan. Stel dat je bedrijfswagen voor 70% fiscaal aftrekbaar is, dan zijn de carwash kosten dat ook. De carwash behoort tot ‘andere autokosten’, net zoals het onderhoud, auto-accessoires, autoverzekering, parkeerkosten…

Carwash kosten fiscaal inbrengen

De maximale fiscale aftrekbaarheid van je bedrijfswagen is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je wagen. Om de aftrekbaarheid te weten te komen, passen we deze formule toe:

120%- (0.5% x [coefficient] x CO2 )

Als je niet zeker bent hoeveel de maximale fiscale aftrekbaarheid van je wagen bedraagt, kan je dit artikel raadplegen.

Een voorbeeld:

Je kocht dit jaar (2024) een benzine auto. Deze auto is, volgens bovenstaande gramformule, voor 60% fiscaal aftrekbaar. Je bent zelfstandige in bijberoep en je gebruikt de auto voor slechts 50% van de tijd voor professionele doeleinden. Dan bedraagt de maximale fiscale aftrekbaarheid 30% (50% van 60%). Andere kosten die gerelateerd zijn aan je bedrijfswagen, zoals de carwash, zijn dan evenzeer voor 30% aftrekbaar van de belastingen.

Je brengt in de praktijk de carwash kosten, exclusief btw, af van je belastingen.

Als je een btw-factuur ontvangt voor je carwash, kun je ook een deel van de btw aftrekken: 35% als het om een gemengd voertuig gaat, 85% als het om een bedrijfsvoertuig gaat.

In het geval van een bedrijfswagen trek je alleen 100% btw af als je kunt aantonen dat je het voertuig uitsluitend voor zakelijke doeleinden gebruikt en een alternatief voor privégebruik hebt.


VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie