Alle beroepskosten > Bril of lenzen aftrekken

Bril of lenzen aftrekken

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Gemiddeld ingebrachte bedrag€ 500-750 per jaarFrequentie1/5x per jaar
Ingebracht door53% van de zelfstandigenAangeraden door23% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Als zelfstandige zijn de kosten voor de aankoop van je contactlenzen of bril fiscaal aftrekbaar. Maar wees voorzichtig, want de rechtvaardiging is niet altijd even duidelijk. Je leest er alles over in dit artikel.

De aftrekbaarheid hangt af van het professionele gebruik van je bril

In eenvoudige gevallen koop je een bril voor je werk. Een veiligheidsbril, bijvoorbeeld. Makkelijk te rechtvaardigen als je werkzaam bent op een werf. Dit soort bril is dan ook 100% aftrekbaar voor je belastingen. Dat is duidelijk.

Koop je een bril met een blauw licht filter om vermoeide ogen en hoofdpijn te verminderen bij computerwerk? Ook dit soort bril kan beschouwd worden als een 100% aftrekbare beroepskost. Handig als je voor je zelfstandige activiteit veel uren voor een scherm doorbrengt.

Over je reguliere (lees)bril kunnen de meningen verschillen. Sommige accountants zullen je aanraden om je bril niet in te brengen als beroepskost, terwijl anderen dat wel doen. De reden hiervoor is simpel: om je bril (of contactlenzen) fiscaal af te kunnen trekken, moet je kunnen bewijzen dat je hem hebt gekocht in functie van je professionele activiteit.

Als je ervoor kiest om je bril fiscaal af te trekken, trek de aankoop dan nooit voor 100% af. Wees daarnaast ook bereid om de aankoop te rechtvaardigen in het geval van een belastingcontrole.

Voor contactlenzen geldt dezelfde regel als de aftrekbaarheid voor een bril.

Op dezelfde manier is het ook mogelijk om een deel van de kosten van een oogoperatie af te trekken.

Als je een operatie overweegt om je gezichtsvermogen te corrigeren, kun je de kosten aftrekken in verhouding tot de kosten van de bril die je in dezelfde periode zou hebben gekocht.

De logica is duidelijk: je doet dit om de kosten van een bril te vermijden die je bedrijf (of als natuurlijke persoon) zou hebben betaald. Vergeet niet om het deel dat je gaat aftrekken over meerdere jaren af te schrijven om het langetermijnkarakter van de uitgave weer te geven.

Is je bril aftrekbaar voor de belasting? In Accountable kan je deze onkost aangeven onder ‘Kantoor- en administratiekosten’.


In andere woorden, als je de bril of lenzen volledig aftrekt, moet je kunnen bewijzen dat je ze specifiek voor je werk nodig hebt.
Hassan AyedHassan AyedAccountant, belastingadviseur & voorzitter van A.Fiducia

De raad van de accountant

Het is veel moeilijker om aan te tonen dat je een zonnebril nodig hebt om te werken, dus we raden aan om zulke kosten niet af te trekken. Jouw keuze, natuurlijk.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie