Bouw

Kans op controle

Hoe makkelijk om rechtvaardigen
Ingebracht door59% van de zelfstandigenAangeraden door64% van de zelfstandigenZou jij deze beroepskost aanraden?Breng jij deze beroepskost in?

Vergeet de afschrijving niet mee te nemen in de berekening!
Je doet een grote investering: je bouwt bijvoorbeeld een groot atelier. Je trekt die constructie af naar rato van het professionele gebruik.

Je houdt bovendien rekening met het afschrijvingspercentage van het gebouw. Voor een gebouw met een geschatte levensduur van 30 jaar bedraagt het jaarlijkse afschrijvingspercentage 3%.

Heb je een vennootschap? Dan moet je weten dat op 1 januari 2020 een pro rata temporis afschrijving in werking is getreden voor alle in 2020 verworven activa. Je trekt dus pro rata af voor de komende maanden in het jaar van de aankoop.

Heb je een eenmanszaak? Er is geen pro rata temporis afschrijving. Heb je het gereedschap gekocht in oktober? Dan trek je het voor het hele jaar af.


Bepaalde investeringen komen in aanmerking voor een bijzonder belastingvoordeel, de investeringsaftrek. Kijk hier of dit het geval is voor de jouwe: https://bit.ly/3cVAjdO. Tussen maart en december 2022 wordt deze aftrek verhoogd tot 25%. Dit is een overheidsbeslissing, in verband met de corona-crisis.
VOLGENDE

Deze onkosten zijn misschien ook van toepassing op jou
TDeze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie